Groot schilderij in de woonkamer

21st januari 2020

Wat een groot schilderij voor je interieur kan doen

Het is geen geheim dat we bij Ronald Hunter Paintings fan zijn van grote kunst. Hier hebben we namelijk in een eerder blog al aandacht aan besteed. Een XL schilderij kan een indrukwekkende aanvulling op je interieur zijn. Maar er zijn nog meer redenen om een groot schilderij aan te schaffen.

schilderij groot
schilderij groot
schilderij groot

Waarom een groot schilderij?

Een schilderij is een geweldige basis voor de rest van je interieur. Helaas wordt kunst aan de muur nog steeds vaak als bijzaak beschouwd. Toch moet je de kracht van kunst niet onderschatten: het is waar men het laatst naar kijkt, lang nadat het meubilair is neergezet en de laatste laag verf is opgedroogd. Wanneer kunst zorgvuldig wordt uitgekozen, kan een groot schilderij juist de basis vormen voor je hele interieur.

Lees verder over de voordelen van grote kunst, of ga direct naar onze collectie abstracte XL kunst.

Grote schilderijen kunnen ruimtes overbruggen

Waar kleine kunstwerken een ruimte intiemer maken, kan een groot schilderij het interieur aan elkaar binden. Een klein kunstwerk zal in een grote ruimte snel verdwalen, of te veel gedomineerd worden door het meubilair. Een groot canvas aan de muur voelt direct alsof de ruimte af is. Daardoor hebben grote abstracte kunstwerken een enorme toegevoegde waarde in grote ruimtes.

Denk bijvoorbeeld aan een huis waarin de woonkamer twee verdiepingen hoog is. Zulke hoge muren kunnen behoorlijk intimiderend zijn. Maar als je een groot abstract schilderij in het midden plaatst, kan dit de hoge muur opbreken. En dat brengt de sfeer dichter bij de ‘menselijke’ schaal van het interieur. Bovendien zijn abstracte schilderijen zeer goed te lezen van veraf. Je hoeft er dus niet naartoe te lopen om ervan te kunnen genieten.

Hetzelfde geldt voor ruimtes die intimiderend zijn qua stijl. Bijvoorbeeld wanneer een ruimte een zeer uitgesproken inrichting heeft. De vormen in een abstract schilderij kunnen de impact van dergelijke extremiteiten afvlakken. Een minimalistisch interieur kan bijvoorbeeld soms net te clean of te saai overkomen. Als je daar dan een gewaagd abstract schilderij ophangt, creëer je een schitterend contrast.

schilderij groot
schilderij groot
schilderij groot

Een XL schilderij creëert rust

Door één groot schilderij te kiezen in plaats van meerdere kleinere werken, creëer je een bepaalde rust in je interieur én in je hoofd. De texturen van een groot schilderij helpen, net als de juiste verlichting, een interieur meer diepte te geven. Die texturen bieden je interieur het benodigde ‘visuele gewicht.’ En dat is weer zeer bepalend voor de sfeer en hoe de ruimte aanvoelt. Ruwere texturen kunnen helpen een ruimte intiemer en meer geaard te maken. Gladdere texturen kunnen juist voor een wat koelere uitstraling zorgen.

Een XL schilderij is de beste blikvanger die je kunt hebben

Elke ruimte heeft een focuspunt nodig. Sterker nog, het focuspunt is een van de meest fundamentele elementen in interieurdesign. Je kunt het zien als de ster van de kamer, oftewel de blikvanger. Het is het eerste waar je ogen heen worden getrokken zodra ze de kamer binnenkomen. Het punt waar je de rest van je interieur ‘omheen bouwt’. Het spreekt voor zich dat een groot schilderij zich uitstekend leent voor dit doel.

Een XL schilderij maakt je interieur af

Denk eens aan de ‘mindere’ interieurs die je hebt gezien. Ruimtes die een beetje ‘onaf’ leken.  Misschien de studentenwoning van een klasgenoot, of het eerste appartementje van je nichtje. De kans is groot dat deze ruimtes kale muren hadden. Een groot schilderij kan de finishing touch voor je interieur zijn. Het kan de elementen van je inrichting bij elkaar trekken en het een compleet gevoel geven. Een groot canvas kan het verschil zijn tussen een interieur dat er simpelweg functioneel uit ziet, en een thuis dat lijkt alsof het uit een interieurdesign magazine komt.

schilderij groot
groot wit schilderij
xl schilderij

Een groot kunstwerk aanschaffen: 3 tips

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt schilderij als focuspunt voor je interieur, zijn de afmetingen heel belangrijk. Een te klein schilderij zal overschaduwd worden door het meubilair dat erom heen staat. Aan de andere kant kan een te groot schilderij wellicht te veel van het goede zijn. Meet daarom van tevoren de beschikbare muurruimte op zodat je weet hoe groot het schilderij ongeveer moet zijn.

Maak je niet te veel druk om kleur bij het uitkiezen van een groot kunstwerk. Richt je gewoon op het vinden van een groot schilderij dat je aanspreekt, een kunstwerk waarvan je denkt: “Dit is ‘m.” Vervolgens kun je de kleuren in het gekozen schilderij gebruiken als inspiratie voor het uiteindelijke kleurenpalet van je interieur. Dat laatste kan lastig lijken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Pik de dominante kleur uit het schilderij en laat deze elders in je interieur terugkomen. Bijvoorbeeld in de bank, de gordijnen of een vloerkleed. Je kunt ook één tegenovergestelde muur in die dominante kleur verven. Vervolgens kies je nog een secundaire kleur uit het schilderij die je voor accenten kunt gebruiken.

Tot slot

Kunst hoeft niet het laatste stukje van de puzzel te zijn als je aan het inrichten bent. Sterker nog, je kunt er misschien beter mee beginnen. Als je het op de juiste manier aanpakt, kan een schilderij een geweldige basis voor de rest van je interieur zijn.

Heb je interesse in een van de grote schilderijen van Ronald Hunter?

Je kunt ieder werk direct kopen in onze webshop. Mocht je het werk in het echt willen zien, dan ben je van harte welkom in onze galerie. Ronald Hunter is zowel telefonisch (+31 102109603) als per mail (info@ronaldhunter.nl) bereikbaar. En volg hem op Instagram, om op de hoogte te blijven van nieuw werk en projecten!